Що робити, якщо болить живіт?

20 липень 2023
Що робити, якщо болить живіт?

Болі в животі – поширений показник того, що ви маєте проблеми зі шлунком або кишківником. Це неспецифічний симптом, навпаки – доволі впізнаваний. Тож і присутній як клінічна ознака у більшості хвороб. З’ясуємо, що треба робити, коли ви відчуваєте біль, та яка природа взагалі буває у цього симптому?

Причини, чому може боліти живіт

Біль у животі супроводжує велику кількість захворювань. Неприємні відчуття з’являються при нетравленні шлунку, метеоризмі, апендициті й інших патологіях. Коли біль сильний або має нетиповий характер, бажано звернутися до лікаря за консультацією, фахівець призначає необхідні обстеження, призначає здачу аналізів.

Що викликає болісні відчуття у животі:

  • запалення внутрішніх органів – апендицит чи коліт, наприклад;
  • розтягування тканини через збільшення органу в розмірах ,наприклад, печінкові набряки при гепатитах, кишкова непрохідність, закупорка жовчних проток «каменями», тощо;
  • кровопостачання до органів порушується – з’являється ішемічний коліт.

Також дискомфорт і біль ви відчуватимете при закрепі, подразненні кишківника, індивідуальній нестерпності конкретної їжі (лактози або глютену), харчових отруєннях та інфекціях. Набагато рідше симптоми свідчать про холецистит (запалення жовчного міхура), аневризм, розлади печії, проблеми зі стравоходом і підшлунковою залозою.

Що може боліти в області живота?

Спазми в животі можуть виникати при хвилюванні та стресі. Не рідко дискомфорт може з'являтися через біль у шлунку, кишківнику, печінці, підшлунковій залозі, нирках, селезінці. Також подібні ж відчуття з’являються при болі в жовчному й сечовому міхурах, матці, яєчниках, передміхуровій залозі тощо.

Залежно від враженого внутрішнього органу біль може бути різним. Локалізований зосереджується в конкретному місці – це буває при виразці шлунку. Генералізований – біль поширюються більш ніж на половину живота. Такі болі можуть бути викликані в наслідок розладу шлунка, метеоризму тощо.

За своїм характером біль у животі розділяється на:

  1. Спастичний – додатково викликає спазм м’язів, що характерно для здуття, закрепу, при загостренні хронічних хвороб, ураженні кишечника.
  2. Колікоподібний – при каменях у міхурі чи нирках, що також доволі розповсюджено.
  3. Ниючий біль – характерний для для виразки в початковій стадії, а також хронічного гастриту.

Чому болить низ живота?

Частіше біль внизу живота свідчить вже не про проблеми шлунку чи кишківника. Частіше він виникає у жінок. Такий біль супроводжує цистит і проблеми з сечовим міхуром насамперед. Дискомфорт у надлобковій зоні виникає через захворювання матки, запалення придатків. Він же може свідчити про позаматкову вагітність, порушення в протіканні нормальної вагітності.

Часто низ може боліти у жінок перед менструацією. У такому випадку, аби полегшити собі самопочуття, можна випити таблетки від спазму в животі – вони знижують інтенсивність м'язових спазмів. Знайти такі ліки можна в аптеці «Бажаємо здоров’я».

Як зрозуміти, що болить шлунок?

Якщо болить шлунок, то це може бути пов’язано з різними формами гастриту, виразковою хворобою, харчовим отруєнням і банальним перевантаженням шлунку. Симптоми, які допоможуть зрозуміти, що проблема полягає саме в цьому органі:

  1. У вас є відрижка кислим, а сама кислотність підвищена.
  2. Ви відчуваєте час від часу сильний біль в верхніх відділах живота.
  3. Вам здається, що їжа довго йде по стравоходу й висить буквально в районі шлунку.
  4. Є спазм і здуття живота, відчуття нудоти й слабкість.

Неприємні відчуття можуть бути пов’язані з певними хворобами, такими як гострий або хронічний гастрит. Якщо ви своєчасно почнете лікування, то це захворювання не погіршить ваш стан і доволі швидко зникне. Але ж якщо пустити хворобу на самоплив, вона перетворюється на хронічну.

Як зрозуміти, що болить кишківник?

Якщо за симптоматикою ваш біль не схожий на ураження шлунку, перевірте, чи не може це бути розлад кишківника. Клінічні ознаки цього захворювання:

  • порушується стілець – діарея або закреп, вони можуть навіть чергуватися;
  • біль переважно локалізується в нижній частині, може бути тупим;
  • після того, як ви поїсте, біль може тільки зростати;
  • можуть бути нудота, блювання, відрижка;
  • іноді виникає головний біль і слабкість.

Вкрай рідко, але може погіршуватися сон через хвороби кишківника. Проте біль не буде настільки нестерпним, щоби заважати спати. Проте при лежанні на лівому боці болісні симптоми можуть посилюватися.

Гострий біль у животі: перша допомога

Невідкладна допомога потрібна, якщо ви відчуваєте гострий біль у животі. Частіше це є наслідком захворювань внутрішніх органів, як-от виразка, апендицит. Що треба робити:

  • викликати швидку або зв’язатися з лікарем;
  • забезпечити спокій хворої людини;
  • організувати умови для постільного режиму.

При цьому абсолютно заборонено при гострому болі пити та їсти, приймати ліки – це може нашкодити до того, як ви встановите діагноз. Не можна накладати грілку, приймати гарячий душ чи ванну, адже через це запалення прогресує, може з’явитися навіть кровотеча. Заборонено проводити процедури з очищення: ставити клізму чи пити ліки, що викликають блювання.

До того, як приїде лікар, ви можете виміряти температуру й тиск. Також дозволено робити холодні компреси на ділянці, що болить. Запальні процеси через це розвиваються повільніше.

Що робити при болях в животі?

Алгоритм ваших дій має залежати від характеру болю, плинності хвороби й індивідуальних чинників. Якщо у вас є хронічні захворювання чи патології, краще самому взагалі не приймати рішення щодо лікування. Ви можете випити таблетки від болю в животі, якщо відчуваєте тиск, а біль періодично наростає. Як ви додатково можете покращити самопочуття:

  • пийте більше рідини, особливо при нудоті, блюванні й діареї;
  • розсмоктуйте кубики льоду, якщо нудота не зникає;
  • їжте тільки легкі продукти, як-от рисова каша, банан або тости.

Проте краще поспілкуватися з лікарем конкретно про ваш випадок, тільки фахівець може поставити точний діагноз і призначити адекватне й ефективне лікування. Інакше можна очікувати тільки погіршення ситуації.

Коли терміново звертатися до лікаря?

Якщо біль у животі не є для вас чимось звичним і зрозумілим за своїми причинами, краще звернутися до лікаря. Якщо ж симптоми легкі й не занадто вас напружують, можна обійтися домашнім лікуванням. Проте бувають випадки, коли без допомоги лікаря не можна обійтися. Коли треба обов’язково звернутися до лікаря:

  • вам складно дихати;
  • ви можете втратити свідомість;
  • температура досить висока й не проходить;
  • блювання триває декілька годин або містить кров;
  • шлунок не приймає будь-яку їжу.

Якщо разом із болем ви відчуваєте хоча б один симптом, то треба вже звертатися за консультацією до фахівця. Він допоможе швидше подолати проблеми й повернутися до нормального стану.

Редакторська група
Оновлено: 22.12.2023
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.