Коли настає вагітність: скільки часу має пройти після статевого акту?

01 серпень 2023
Коли настає вагітність: скільки часу має пройти після статевого акту?

Вагітність може бути бажаною або ж настати незаплановано. Пари, що чекають на вагітність, часто намагаються дізнатися, через скільки часу після статевого акту можна завагітніти. Вже через кілька тижнів вони купують в аптеці тести для визначення вагітності, чекають на дві рисочки та готуються до поповнення родини. Придбати надійні тести можна на сайті аптечної мережі «Бажаємо здоров’я».

Скільки часу сперма дістається до яйцеклітини після сім’явиверження? Запліднення може статися в період від 2 до 12 годин. Отже, після статевого акту в яйцеклітини та сперматозоїду є шанси зустрітися протягом досить тривалого часу.

Сперма потрапляє до жіночої піхви та рухається через шийку матки до її порожнини. На це чоловічі статеві клітини витрачають близько 30 хвилин. Ще 1-2 години знадобиться сперматозоїдам, щоб досягти маточних труб, де знаходиться яйцеклітина. Всі ці години в оболонці сперматозоїдів відбуваються зміни, що допоможуть їхньому проникненню крізь оболонку жіночої статевої клітини.

Запліднення: коли воно відбувається?

Саме після кількагодинного знаходження у жіночому тілі сперма стає здатною до запліднення. Акросома сперматозоїдів піддається ферментативним процесам. Перший сперматозоїд, що дістанеться до цілі, зруйнує мембрану яйцеклітини цим виробленим ферментом, проникне всередину та зробить її мембрану вже непроникною для інших сперматозоїдів. Надалі ядра жіночої та чоловічої статевих клітин зливаються і утворюється запліднене яйце. Зигота просувається матковою трубою до порожнини матки, щоб закріпитися там. Весь цей час зигота продовжує ділитись та перетворюється на багатоклітинний зародок. Зародок досягне порожнини матки протягом 4-5 діб. Там він вільно розвивається ще 2 дні, а потім імплантується у слизовій матки.

Прикріпившись до слизової матки, ембріон починає виробляти гормони, тоді жінка й відчуває симптоми вагітності:

  • біль та набряк молочних залоз;
  • нудота;
  • різка реакція на запахи;
  • сонливість;
  • зміна смакових переваг;
  • блювання.

Якщо є понад 3 таких симптоми одночасно, тоді великий шанс, що жінка при надії. Перш за все треба орієнтуватись, чи прийде наступна менструація, чи її вже не буде внаслідок вагітності.

Як швидко настає вагітність після незахищеного сексу?

Коли вагітність не входить у плани, краще мати під рукою презервативи — надійний захист від небажаної вагітності та статевих інфекцій. Адже при незахищеному сексі настання вагітності більш вірогідне. Потрібно знати, через скільки часу після статевого акту можна завагітніти, тому як цей період доволі довгий. Сперма зберігає свою здатність запліднити яйцеклітину до 5 діб. Тобто, якщо яйцеклітина після овуляції виходить з яєчника, вона потрапляє в маткову трубу, де на неї можуть вже чекати сперматозоїди, що потрапили туди кілька днів тому.

Якщо вагітність небажана, тоді треба думати про контрацепцію. Бар’єрні методи є одними з найнадійніших. Багато хто сподівається, що існують дні, несприятливі для настання вагітності. Овуляція в жіночому організмі — це циклічний процес. Сам цикл триває в середньому 28 днів, а овуляція відбувається в його середині. Але все може зміститися на кілька днів, і тоді фертильна фаза настане раніше. Вирахування фертильного періоду, тобто часу, коли вагітність настане з високою ймовірністю, як метод контрацепції явно ненадійний. Існують інші методи:

  • презервативи;
  • оральні контрацептиви як для жінок, так і для чоловіків;
  • креми, що нейтралізують сперматозоїди;
  • діафрагма — ковпачок для піхви зі спеміцидом;
  • внутрішньоматкова спіраль.

Є сучасні гормональні ін’єкції та імпланти, що на довгий період, аж до 5 років, блокують можливість завагітніти.

Коли після зачаття можна визначити вагітність?

Симптоми вагітності не дають 100% впевненості в її настанні. Підтвердити чи спростувати факт вагітності може лікар-гінеколог під час огляду та проведення УЗД. Але самостійно теж можна дізнатися про вагітність – за допомогою тесту. Як він працює та коли робити тест на вагітність після статевого акту?

Ембріон після закріплення у матці починає виробляти особливий гормон — хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ). Саме на нього реагує тест, показуючи 2 смужки. ХГЛ починає вироблятись приблизно через тиждень після настання вагітності. Тобто робити тест раніше немає сенсу. Загалом, тест на ХГЛ є найбільш достовірним методом раннього підтвердження вагітності.

Важливо дотримуватись інструкції та правильно використовувати тест, щоб результат не виявився хибним. Рекомендовано повторити тестування через 3-4 доби після першої спроби, для надійності результату. Після отримання позитивного результату, якими б не були очікування, треба записатися на прийом до гінеколога, щоб підтвердити вагітність та визначити подальші дії.

Редакторська група
Оновлено: 20.02.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.