Профілактика та лікування пневмонії

19 вересень 2023
Профілактика та лікування пневмонії

Пневмонія є тяжкою формою ГРВІ, яка вражає важливий функціональний легеневий елемент: альвеоли. Саме через стінки альвеол здійснюється газообмін. Пошкоджені альвеоли замість повітря наповнюються слизом та рідиною, що призводить до утруднення дихання та больових відчуттів у грудині. Пневмонія — це смертельно небезпечне захворювання. Такий стан вимагає швидкої медичної допомоги: діагностики та стаціонарного лікування.

Щоб уникнути небезпечної хвороби, необхідно володіти інформацією про симптоми, профілактику та методи лікування пневмонії. Які основні симптоми запалення легень:

  • лихоманка;
  • підвищення температури іноді до дуже високих показників: 39°C, а іноді до 37,4°C;
  • пітливість;
  • втома і сонливість;
  • задишка, утруднене дихання;
  • біль за грудиною;
  • кашель: іноді сухий, якщо є мокротиння, то воно має зеленуватий колір.

Часто хворі відчувають запаморочення та можуть втратити свідомість. При вдихах грудна клітина не розширюється, як у здорової людини, а западає. Дихання супроводжується свистом та хрипами.

Самостійне лікування недопустиме! Важливо своєчасно звернутися до лікаря, бо втрата часу може стати фатальною. Пероральні чи внутрішньом'язові антибіотики при пневмонії призначають обов’язково, але підібрати ліки та дозування може тільки лікар. Після призначення препарати можна придбати через мережу аптек «Бажаємо здоров’я».

Пневмонія: визначення та причини хвороби

Пневмонію можуть викликати різні збудники: віруси, бактерії, грибки та інші шкідливі патогени. Вірус потрапляє в організм людини повітряно-крапельним чи контактним шляхом. Вірус проникає через слизові оболонки, мандрує до легень та вражає альвеоли. Лейкоцити атакують вірус, що призводить до виникнення в альвеолах рідини та слизу. Одночасно в організмі на фоні загального ослаблення можуть активізуватися патогенні бактерії.

Ознаки вірусної та бактеріальної пневмонії схожі. Діагностують хворобу за допомогою прослуховування легенів, рентгену та комп’ютерної томографії, загального аналізу крові та пульсоксиметрії. Хвороба особливо небезпечна для дітей молодшого віку та для літніх людей. Саме в цих групах спостерігається високий відсоток смертності. Також в групі ризику люди з хронічними захворюваннями та імуноскомпроментовані особи.

Профілактика пневмонії

Профілактика запалення легень включає низку заходів. Саме профілактичні кроки здатні знизити відсоток смертності та кількість інфікованих загалом. Ефективними є наступні методи:

  • щеплення, зокрема вакцини від грипу та пневмококової інфекції;
  • дотримання особистої гігієни;
  • зміцнення імунітету;
  • здоровий спосіб життя;
  • фізична активність.

Вакцинація має проводитися щорічно, починаючи з віку 6 місяців. Важливо щеплювати всі групи ризику, а також медичних працівників.

Особиста гігієна (миття рук, користування засобами індивідуального захисту, дотримання дистанції, слідкування за правилами кашлю та чхання) дозволить запобігти інфікуванню. Важливо відмовитися від куріння, доглядати за ротовою порожниною, уникати забрудненого повітря.

Як розпізнати пневмонію?

Бактеріальна та вірусна пневмонія має схожі ознаки, але можуть бути й нетипові прояви. Виявити та діагностувати запальний процес легенів може лікар методом прослуховування, а також за допомогою інструментальної діагностики. Коли потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • підвищену температуру неможливо знизити за допомогою жарознижувальних ліків;
  • значно підвищується пітливість, слабкість та сонливість;
  • відчувається утруднення дихання, біль в грудях;
  • при кашлі виділяється мокротиння зеленого кольору;
  • наявність свистячих хрипів при диханні.

Якщо такі симптоми відчуваються протягом 2-3 днів, то зволікати не можна. Звернення до лікаря своєчасно врятує життя. Маленькі пацієнти знаходяться в зоні високого ризику, а немовлята тим більше. Діти до 2-х місяців не здатні кашляти. Якщо виникли підозри, то тільки лікар може підтвердити чи скасувати діагноз.

Як лікують пневмонію?

Захворювання органів дихання мають подібні симптоми, тому пневмонію важко виявити самостійно. При діагностуванні хвороби лікар призначає терапію, що включає наступні засоби:

  • антибіотики пероральні чи в ін’єкціях;
  • протизапальні препарати;
  • ліки для полегшення симптомів;
  • багато пити;
  • спокій та відпочинок.

Чи потрібно хворому знаходитися в стаціонарі та як лікувати пневмонію в конкретному випадку, вирішуватиме тільки лікар. Хворий повинен виконувати всі призначення та рекомендації і пройти повний курс лікування. Важливий етап — реабілітація після хвороби.

Не менш важливим є догляд за хворими на пневмонію. Пацієнти можуть бути дуже ослабленими та потребувати уваги. Які дії виконують для полегшення стану хворого:

  • при утрудненні дихання та приступах ядухи треба здійснити подачу кисню, підвищити положення та звільнити груди від одягу;
  • при нападі кашлю потрібно перемістити хворого з лежачого положення в сидяче, давати багато теплого пиття;
  • мокротиння треба обов’язково виплюнути, а не ковтати, щоби не інфікувати травну систему;
  • кімнату хворого необхідно регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання.

Людям без хронічних хвороб та з нормальним імунітетом при лікуванні буде достатньо пероральних антибіотиків, режиму спокою, ліків для полегшення симптомів та вживання великої кількості рідини для повного одужання. Але діти, літні люди, пацієнти з хронічними хворобами потребують більш інтенсивного лікування.

Важливість профілактики та своєчасного лікування пневмонії

Методи первинної профілактики легеневих хвороб становлять відмову від тютюнопаління та інших шкідливих звичок. Також необхідно уникати стресів, збалансувати раціон, додати в режим фізичні навантаження та налагодити сон. Ці методи значно зміцнюють імунітет, який протистоятиме шкідливим вірусам та бактеріям.

Вторинна профілактика — це виявлення захворювання на початковій стадії. Тому так важливо вчасно звернутися до лікаря. Потрібно пройти курс лікування, реабілітацію та надалі слідкувати за власним здоров’ям.

Редакторська група
Оновлено: 03.01.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.