Запаморочення в голові і потемніння в очах: ймовірні причини і наслідки

09 серпень 2023
Запаморочення в голові і потемніння в очах: ймовірні причини і наслідки

Кожен із нас хоч раз в житті, але відчував запаморочення в голові і потемніння в очах – стан, що часто передує втраті свідомості. Це не захворювання, а скоріше симптом, який може бути сигналом багатьох патологій.

Інколи люди ледь помічають зміну стану, а інколи дійсно бояться ось-ось втратити свідомість. Інтенсивність відчуттів залежить від основної хвороби та індивідуальних особливостей самої людини. Напад триває від декількох секунд до кількох днів, що значно ускладнює якість життя та бентежить. Також запаморочення може супроводжуватись втратою рівноваги, нудотою.

Чому темніє в очах та крутиться голова?

Зважаючи на те, що такий симптом не є специфічним, причин може бути неймовірна кількість. Наприклад, порушення роботи вестибулярного апарату: доброякісне пароксизмальне запаморочення, запалення лабіринту, вестибулярний нейроніт та багато інших. Такими станами займається сімейний лікар або невролог.

Також запаморочення може бути одним із симптомів гіпертонічної хвороби. Підвищений тиск супроводжується не тільки головним болем, а й нудотою, тож при перших ознаках потрібно звернутися по медичну допомогу. Препарати для нормалізації тиску, які призначає лікар, потрібно пити постійно, а не час від часу, адже нехтування цими простими правилами може призвести до інсульту.

Запаморочення у голові та потемніння в очах після перенесеної травми голови – це ознака струсу мозку. В таких випадках не потрібно приймати ноотропи, різні засоби для відновлення мозкової тканини та покращення пам’яті.

Як позбутися запаморочення?

Звичайно, лікування залежить від основного захворювання. Лікар дуже ретельно збирає анамнез та оглядає хворого. Важливо розповісти про всі медикаменти, БАДи, вітаміни, які ви приймаєте, адже багато з них можуть спричиняти запаморочення (побічний ефект). У такому випадку при скасуванні цих засобів неприємні симптоми проходять самостійно.

Інколи випадки запаморочення з часом зменшуються або повністю проходять без лікування. Однак у деяких людей епізоди повторюються протягом багатьох місяців або навіть років, наприклад, у хворих із синдромом Мен’єра.

Інколи для корекції стану достатньо виконати серію нескладних рухів, як при доброякісному пароксизмальном захворюванні. Але цей діагноз, як і терапію, має призначати лікар-невролог. Він може призначити протисудомні, заспокійливі ліки, а якщо запаморочення супроводжується нудотою, то і протиблювотні засоби.

При частих нападах запаморочення варто навчитися полегшувати свій стан самостійно. Для цього є низка простих, але дієвих порад:

  1. Прості фізичні вправи, які можна виконувати лежачи або напівсидячи. Це покращує стан вестибулярного апарату та допомагає зняти симптоми.
  2. Після пробудження не треба різко вставати з ліжка. Краще зробити це повільно та трохи посидіти перед тим, як встати остаточно.
  3. Не витягуйте шию догори, якщо є відчуття, що крутиться голова.
  4. Уникайте різких рухів, поворотів голови. Краще робити це повільно, обережно, щоб не втратити рівновагу.
  5. Виконуйте вправи, після яких паморочиться в голові, щоб ваш мозок звик до нього та зменшив симптоми (виконуйте це лише після того, як переконаєтесь, що не впадете, і матимете підтримку, якщо потрібно).

Інколи запаморочення може бути ознакою фобічних чи тривожних розладів. У такому випадку потрібна консультація не тільки невролога, а ще і психотерапевта. Бажано не займатися самолікуванням, адже втрата рівноваги чи свідомості може мати дуже неприємні та навіть фатальні наслідки.

Редакторська група
Оновлено: 01.04.2024
Перевірено

Відмова від відповідальності

Інформація розміщена на сайті https://apteka.net.ua/ має, виключно, інформаційний характер. Адміністрація сайту https://apteka.net.ua/ не несе відповідальності за можливі негативні наслідки, що можуть виникнути в результаті ознайомлення  користувача з інформацією розміщеною на сайті.

Послуги, продукти, інформація та інші матеріали на офіційному сайті мережі аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини» та на офіційних сторінках у соціальних мережах  розміщені, виключно, в інформаційних цілях і не повинні сприйматися, як альтернатива консультації лікаря. Мережа аптек «Бажаємо здоров’я» та «Аптека твоєї родини»  не несе відповідальності за будь-які висновки, що були встановлені та прийняті до уваги читачем самостійно на підставі розміщеної інформації.

Встановлення діагнозу та вибір методики лікування здійснюється лише профільним лікарем. Обов’язково, перед застосуванням препарату проконсультуйтеся з лікарем!

Пам’ятайте, самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Поділитися:
Коментувати допис
Коментар опублікується на сайті після перевірки модератором
Ще не додано жодного відгуку. Будьте першим хто це зробить.